Petri Lehtinen Ihminen ihmiselle- inhimillisyyttä unohtamatta!

SOTEKUPLA PUHKEAA VIELÄ –UHKA ON TODELLINEN!

  • SOTEKUPLA PUHKEAA VIELÄ –UHKA ON TODELLINEN!

 

Olen kiertänyt nyt turuilla ja toreilla useiden kuukausien ajan, tavannut tuhansittain ihmisiä, keskustellut ja kysellyt eri asioista kansalaisiltamme, saadakseni faktaa ja mielipiteitä ihmisiltä sekä tietysti oppiakseni luonnollisesti myös itse uutta: "oppia ikä kaikki".

Vaalimatkani eduskuntavaaliehdokkaana kohti eduskuntaa on ollut ajoittain hyvinkin raskas ja pitkän, (kaikkinensa noin 7kk) mutta erittäin antoisa ja todella opettavainen. Kunnallispolitiikassa olen ollut mukana jo yli 15 vuoden ajan, nähnyt ja kokenut kaikenlaista niin hyvässä, kun vähemmän hyvässäkin.

Vain kentällä, ihmisten parissa pitkällä aikavälillä liikkuessaan ja eri sairaaloissa sekä paikoissa, että hoitokodeissa ym vieraillessaan, niissä käydessään saa mielestäni sen realistisen käsityksen asioista ja hälyttävästä maamme todellisesta tilasta, missä tällä hetkellä olemme ja elämme.

Tähän kokonaisuuteen ja pakettiin, kun lisätään tilastot ja tutkimukset, asiantuntijalausunnot ym, niin kokonaispaketti alkaa olemaan aika täydellinen, jota voi ja pitää hyödyntää mahdollisissa tulevissa neuvotteluissa sekä eri käsittelyvaiheissa> saadaksemme maahamme paremman ja toimivan järjestelmän, joka palvelee meitä kansalaisia, koko yhteiskuntaamme parhaalla mahdollisella tavalla ja ihmisarvoa vaalien, kaikin tavoin kunnioittaen!

Olen nyt vaalien aikaan kenttätyöni lisäksi ollut yhteyksissä itse eri viranomaistahoihin ja järjestöihin sekä tavannut ja haastatellut myös terveydenhoidon ammattiliiton edustajaa/ edustajia.

Lautakuntatyöskentelytkään eivät ole minulle vierasta millään tapaa. (Sosiaali- ja terveyslautakunta, Nuorisolautakunta, Sivistyslautakunta sekä muutamat yhdistysten hallituspaikat, joissa olen ollut mukana, mm Alzheimeryhdistys ry ja Hyvää mieltä vanhuksille ry)

Minua kauhistuttaa paljolti, mihin tämä kaikki johtaakaan tätä nykymenoa? Kupla puhkeaa vielä, se on takuuvarmaa. Nyt on toimittava ja eduskuntaan on valittava mielestäni sellaisia ihmisiä kansanedustajiksi, joilla on elämästä sekä asioista realistinen, oikea käsitys. Vain katsomalla asioita päivänvalossa, saamme aikaan tarvittavia muutoksia. Nyt on muutosten aika ja aikaa jahkailuun ei enää ole, ei hetkeäkään.

Tämänhetkinen byrokratiamme estää ”kaiken” järjellisen toiminnan, pitää paikkansa useilla eri saroilla ja yhteyksissä.

Petri Lehtinen- Ihminen ihmiselle/ Uudenmaan vaalipiiri Nro 68

 

SOTEKUPLA PUHKEAA VIELÄ –UHKA ON TODELLINEN!

Sote tilanne Suomessa kaikkinensa on järkyttävä, surullinen sekä todellinen. Oikeasti! Maamme erikoissairaanhoito toimii, mutta kalliilla erikoissairaanhoidon vuodepaikoilla makaa tällä hetkellä potilaita odottamassa jatkohoitoa, jonne jonot eivät vedä odotetulla ja suunnitellulla tapaa.

Käytännössä siis nämä potilaat kuluttavat kalliita erikoissairaanhoidon paikkoja vain odottamalla, odottamalla ja odottamalla. –kun mitään ei tapahdu ja jonot eivät etene halutulla tavalla.

Sitten, kun aikanaan pääsee esimerkiksi kuntouttavaan jatkohoitoon, on tällöin tilanne jo kehittynyt potilaan kannalta mahdottomaksi eli kuntoutuminen viivästynyt merkittävissä määrin ja potilaan jatkoennuste on tällöin huono.

-jos ei kuntoutusjakson jälkeen ole niin sanoen kotipärjääjä, joutuu taasen jonoon hoivapuolelle. Tämän jälkeen taas makuutetaan tyhjänpanttina kuntoutusosastolla.

 

Jonot, jonot, ne ikuiset jonot…

Suomessa tämänhetkinen byrokratiamme estää suurelta osin järjellisen toiminnan. Tässä unohtuu se tärkeä asia, että kysymyksessä on ihka elävä ihminen, ei niin sanoen tapaus se ja se. Potilasta ei juurikaan kuulla: ei ole mahdollista eikä aikaa kuulla, saatika kuunnella.

Päivystys ja esimerkiksi leikkaussalihenkilökunta eivät näe kokonaisuutta kokonaisuutena, koska heillä tämä ihminen, potilas, on heillä hoidettavana vain pienen hetken.

Ongelmat alkavat vasta sen jälkeen mietittäessä syvemmin yksittäisen ihmisen tulevaisuutta elää ihmisenä ja ihmisarvoista elämää.

 

Vanhuksille tarjottava "hoito" ei tänä päivänä ole mitään ihmisarvoista hoitoa vaan pikemminkin vain säilytystä: perustarpeista huolehditaan, mutta ei todellakaan voi enää puhua vanhuksen hyvästä ja ihmisarvoisesta hoidosta ja täten arvokkaasta vanhuudesta ja vanhenemisesta.

Esimerkkinä erään tähän blogiini haastattelemani erikoissairaanhoitajan kokemus:

Nykyään  pitkäaikaishoito, (muutettiin hänen eräässä hoitoyksikössä hänen lyhyen jakson työskennellessään)ennen muistihäiriöisten pitkäaikaisyksikkö> tällä muutoksella saatiin vähennettyä yksi lähihoitajan toimi= säästöä. No...vanhusten määrä, kunto ja hoitotarve vain lisääntyi.

Karu totuus kyseisestä sairaanhoidon yksiköstä:

vanhukset ja sairaat nostetaan sängystä aamulla, aamutoimien (huom. täysin autettavia potilaita!) istumaan ruokapöytään, osa kiinni sidottuina odottamaan päiväunille pääsyä: muita tiloja ei ole, kun on oma sänky, ruokasali ja vessa.

Kuka meistä istuu kovalla puutuolilla noin 8-10 tuntia yhtäjaksoisesti päivässä. -vastaus on varmastikin, ei kukaan!

Haastattelemani sairaanhoitajan kotikaupungin kanta: ei ole rahaa parempiin tiloihin! No hoitajat meillä Suomessa ammattilaisia suurelta osin, mutta tänä päivänä hoitohenkilökunta kaikkinensa suurelta osin voi aika lailla huonosti sekä työssä että jopa sen myötä hyvin ansaitulla vapaillaan. Mihin tämäkin pidemmällä aikavälillä johtaa, jää vain arvailujen varaan. Hyvin huolestuttavaa.

Avuttomuuden tunne on suuri: osaamista on mutta ei työkaluja. Hoitajat tekevät työtään varmasti sydämellä, koska ovat hoitoalalle ylipäätään hakeutuneet, eivätkä he tänä päivänäkään ole palkan perässä juoksijoita, sillä palkkaus on suorastaan hoitoalalla surkea: he kuitenkin valvovat ja vastaavat muun sairaalahenkilökunnan kanssa ihmisen elämästä, kokonaisvaltaisesti, kun potilaista ja sairaista ihmisistä ja heidän kokonaisvaltaisesta hoidostaan on kuitenkin sairaaloissa sekä hoivapaikoissa kyse.

Nyt kaivataan mieluiten käsiä lisää eli työntekijöitä, jotta hoitohenkilökunta pystyy tekemään työnsä arvokkaasti sekä tietysti potilaitaan kunnioittaen.

Mitä tekee Suomi, yhteiskuntamme, kun hoitajat väsyvät tähän? Ministeri Laura Räty mm on sanonut:  "kyllä vanhus pärjää kotona, kun pystyy liikkumaa".  Apua mikä yhtälö.  Ihminen, joka ei muista onko lapsi vaiko aikuinen, onko juonut/syönyt, lähtee ulos tietämättä missä on. No hän pystyy liikkumaan, niinpä, mutta kuinka pärjääminen yksin? Näitä vanhusten katoamisia sitten uutisista luetaan ja voivotellaan, mutta mitään ei kuitenkaan tapahdu asioiden parantamiseksi.

Hoitohenkilökunta yrittää tässä ruletissa parhaansa, mutta valitettavasti katastrofi on tulossa ja kupla on puhkeamassa, uhka on todellinen sekä lähellä.

Tälläkään hetkellä ei pärjätä sairaaloiden osastoilla ilman jo eläkkeelle jääneiden hoitajien työpanosta...ja samaan aikaan ollaan uutisoitu taas jo mahdollisesta Kreikan seuraavasta tukipaketista.

Oman maamme asiat tulisi saada ensin kuntoon ja sen jälkeen avata rahahanat maailmalle. Tämän olemme kaikki oppineet varmasti jo lapsuudessamme, itse kukin. 

-ensin perheen sisäisten asioiden on toimittava sekä oltava kunnossa, sen jälkeen voimme auttaa enempi apua tarvitsevia. (jos kyse ei ole kriisiavusta, esim tsunami, maanjäristys ym vastaava) 

Miljardien eurojen suuruisten tukipakettien lappaaminen ulos maasta tulisi olla pikemminkin Hölmölän, eikä Suomen> hyvinvointivaltion toimintaa, jossa ihmiset näkevät nykypäivänä nälkää, meillä on lisääntyvissä määrin kodittomuutta ja ruokajonotkin kasvavat yhä enemmissä määrin. -ja koko SOTE on yhtä sillisalaattia alusta loppuun, valitettavasti.

 

Loputon velkakierre?

Vaikuttaa todella loputtomalta velkakierteeltä. Kreikka anoo tukipakettia tukipaketin perään, loppua ei ole näkyvissä... -ja tuskinpa tuleekaan.

”Kreikka arvioi, että se tarvitsee kuluvana vuonna 19 miljardia euroa lainaa. Arvio enteilee, että maa tulee pyytämään vielä kolmatta lainapakettia kesäkuun jälkeen”.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2015/04/02/kreikka-rahat-loppuvat-ensi-viikon-torstaina/20154216/12

 

Nordean pääanalyytikolta synkkä ennustus: Suomelle taas miljardin lisälasku Kreikasta?

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1428299254600.html

 

Jutun loppuun en malta olla mainitsematta ja kertomatta, että edelliskerran olin suuresti kauhuissani ja järkyttynyt maamme eri sairaanhoidon yksiköissä tehtävistä suurista, mielestäni aika järjettömistä säästötoimenpiteistä vuonna 2013, kun entinen työtoverini mereltä, Janne Huovila, siirrettiin Thaimaan lomamatkalta tultuaan, sairaalaan jouduttuaan kaiketi säästösyistä hoidettavaksi sairaalan vessaan trooppisten sairauksien sairaalassa. Tämä tapahtui joulun aikaan, jolloin sairaala oli päättänyt sulkea kokonaisen osaston sairaalahenkilökunnan joululomien ajaksi... ->

 

Sairaala sijoitti vuodepotilaan vessaan

Maanantai 16.12.2013

Viikko sitten maanantaina Thaimaan Krabilta kotiin Espooseen palannut Janne Huovila, 45, on sekä kipeä että vihainen.

Sairaalassa, missä Janne Huovila oli hoidossa hoidetaan potilaita, jotka sairastavat harvinaisia trooppista tauteja tai pahoja infektiosairauksia.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013121617837166_uu.shtml

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat